De geschiedenis van de mode

Herenmode Den Haag

 

 

 

 

 

herenmode is de stijl van menselijk gedrag, tegenwoordig bekend als lifestyle, populair of typisch. Het is een manier van kleden, schoeisel, accessoires, huisdecoratie, omgangsvormen en levensstijl. In het gewone spraakgebruik beschrijft het woord “mode” het gedrag van een persoon met betrekking tot de laatste trends. De geschiedenis van de mode kan worden teruggevoerd tot een tijdperk dat bekend staat als de Renaissance. Uit dit historische tijdperk, dat bekend staat als het hoge leven, ontstond een nieuwe manier van kleden, of van leven, die we kunnen aanduiden als de Renaissance. Vanuit dit oogpunt is mode een synoniem van bekering en hervorming.

Mode varieert afhankelijk van vele factoren. Deze omvatten leeftijd, etniciteit, beroep, geslacht, burgerlijke staat, sociale status, en regio. angs mode, zoals de naam d arter, betekent jurk of kleding. Mode in de Latijnse taal lijkt sterk op ons Engelse woord “fashion”. angs betekent jurk of kledingstuk in vele talen zoals het Chinees, Indonesisch, Kroatisch en Tamil; maar in de meeste gevallen is de oorspronkelijke stam veel ouder en gaat terug tot de oude beschavingen van Mesopotamië. In deze perioden varieerde de mode naar geslacht, leeftijd, status en beroep.

Vanaf de Renaissance tot aan het begin van de achttiende eeuw was er een enorme afwisseling in de Romaanse periode van het hoge leven. In deze tijd was de mode nauw verbonden met godheden en beroemdheden. In de 16e eeuw werd het hoge leven modieus en een maatstaf voor sociale status. In deze tijd werd het ook gekoppeld aan een maatstaf van seksuele rijpheid. Alles getuigt van de veranderende ideogrammen van de Renaissance, die uiteindelijk leidden tot een nieuw gevoel van aanpassingsvermogen. In deze tijd namen mannen geleidelijk de plaats in van vrouwen op alle gebieden van het streven, behalve in de literatuur.

Dit was de tijd van de grote pracht en praal van kleding, families, en de verering van afgoden. De helft van de Romaanse architectuur en decoratie was architectuur en decoratie bedoeld voor vertoon, de andere helft werd slechts gebouwd om te pronken met rijkdom.Het mecenaat van grote mannen, en vrouwen in het bijzonder, veranderde de Romaanse manier van leven volledig. Zij waren de grote leiders, en de rest volgde hun voorbeeld. Geleidelijk aan weerspiegelden de idealen van het plattelandsleven die van het agrarische ideaal.linguïstische kenmerken van de Romaanse elegantie waren koeken, knopen, halskledij en dergelijke, terwijl praktische artikelen langzaam werden ingevoerd naarmate de middeleeuwen naderden.In de tweede helft van de middeleeuwen werd de dresscode langzaam opgevuld en kwam er een lompe klederdracht in zicht.Karolingische polieware werd weer erg populair; winkels zaten uur na uur vol met urenlang ingewikkeld weef- en proefweefwerk. De kleding van een boer was loszittend; de hofkleding van de Abt was vaak zeer kleurrijk, met fantasievolle ontwerpen en borduurwerk. Rood was de meest gebruikte kleur, met scheringdraden van verschillende tinten.

Goden en Godinnen waren de meest vereerde beelden in de wonderen van het Westen. Vanaf zeer vroege tijden was religie van groot belang voor mensen van alle klassen. Beelddenkers zagen goden vaak als mannen en vrouwen, en maakten meestal beelden die vervolgens als rituelen werden overgeleverd. Dergelijke beelden zijn onder meer het Medusahoofd (of de Medusaboog), de Wsusgod (de zon), en de hiëroglyfische “wandelstok” van koningin Hatsheputi (of nauwkeuriger gezegd: de bytes).

Romeins aardewerk was van het grootste belang in het vroege keizerrijk. Voorwerpen van aardewerk waren symbolen van zending, en bevatten vaak een god- of godinnenfiguur als het voornaamste concentraat. Daarom was in de vroeg-Romeinse tijd de welsprekendheid het gunstigste voorteken. Glazen humor werd in de ontwerpen vanerrariae gegoten, vooral de gewelfde wenkbrauwen van de godin Findiana (of Venus) en de kegelvormige sandalen van Pruschyas. Vrouwen droegen een tuniek over een jurk, soms reikend tot op de hoogte van de enkel, en een kegelvormige gordel van chiffon bracht een deel van haar haar samen tot de oorlogskreet van vlas. De kleding van de mannen was niet zo gevarieerd, maar het kleurenpatroon gaf inzicht in de status van de drager. Zo konden sandalen van verschillende materialen worden gemaakt, waaronder stro, hennep of saffraan; maar de prijzen waren over het algemeen duur.Ook voor ment was er een breed scala: de keizerlijke weg, het forum en de aqua fluque werden allemaal must-passes.Gebruiksvoorwerpen werden zorgvuldig gekozen om aan te sluiten bij de verschillende activiteiten van de drager. Zo was er de gewone sestertium, een wollen vest dat naar believen kon worden gedragen;

lees meer:

Leave a comment

Your email address will not be published.